Mod De Ingrijire Galerie Imagini
Recomandari Speciale Linkuri

 

Piercingurile

 

Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au simtit nevoia sa-si decoreze si sa-si schimbe infatisarea corpului in cele mai diferite feluri. Piercingul este una dintre cele mai vechi si mai interesante forme de modificare a aspectului corpului. Numai ca, in prezent, motivele pentru care se realizeaza acesta s-au schimbat, fiind vorba mai degraba despre o moda, decit despre o traditie culturala. Aceasta tehnica a fost adoptata si adaptata in diferite culturi din intreaga lume. Este dificil de stabilit unde si cind a luat nastere piercingul, pentru ca era o practica extrem de comuna in sinul multor civilizatii din antichitate.

 

Un scurt istoric

Piercingul a fost practicat de-a lungul secolelor in diferite culturi. Se estimeaza ca aceasta tehnica este veche de aproape 5.000 de ani. De obicei, piercingul era o forma de a reprezenta diferite calitati, precum bogatia, curajul si puterea.

De exemplu, romanii asociau bijuteriile purtate in ureche cu bogatia si luxul. Romanii care aveau piercing in urechi erau considerati bogati, iar cei care nu aveau erau considerati saraci. Soldatii romani isi faceau piercing la sfircuri ca semn al virilitatii. Faraonii egipteni isi faceau piercing in buric, ca ritual initiatic. Mayasii isi faceau piercing pe limba, ca ritual spiritual, in timp ce persoanele de ambele sexe ce apartineau casei regale Victoriene alegeau piercingul la sfircuri si in zona genitala.

Identificarea apartenentei la o anumita categorie sociala

Se stie de asemenea ca piercingul efectuat in nas isi are originea in Orientul Mijlociu, cu 4.000 de ani in urma, iar incepind de atunci popularitatea lui s-a raspindit in India, unde multe femei isi impodobeau nasurile cu bijuterii scumpe din aur. Tipurile de bijuterii pe care le purtau le diferentia ca rang si statut in cadrul societatii. Portul de bijuterii in diferitele parti ale corpului, in scopul identificarii apartenentei la o anumita categorie sociala, era o practica extrem de raspindita in antichitate. In Egiptul antic, faraonii si familiile regale erau singurele persoane carora li se permitea sa poarte bijuterii in buric, deoarece acestea reprezentau pozitia lor suprema pe care o ocupau in societate. Toti oamenii simpli care incalcau aceasta regula erau omoriti, cu exceptia cazului cind buricul lor era considerat perfect, fapt pentru care aveau sansa de a-si imbunatati situatia sociala.

Piercingul era practicat in toata lumea

Piercingul era practicat in toata lumea. Triburile din America de Sud si Africa isi faceau piercing in ureche si apoi largeau orificiul rezultat. Cu cit acesta era mai mare, cu atit rangul social era mai inalt. In triburile de bastinasi din America centrala se faceau diferite tipuri de piercing, ca parte a ritualului de trecere la maturitate. Printre acestea se numara si perforarea buzei de jos, care era mai apoi largita pentru a se introduce placute de lemn. Aztecii si mayasii isi decorau buzele cu labrete din aur. De asemenea, in templele antice, preotii si samanii azteci si mayasi cu rang inalt isi faceau piercing in limba ca ritual de comunicare cu zeii lor.

In timpurile stravechi, piercingul era folosit din cu totul alte motive decit este folosit in prezent. Si tehnica s-a schimbat considerabil. In acele vremuri oamenii foloseau bucati ascutite de lemn si os, in timp ce in prezent procedura se aseamana mult cu una de ordin medical, folosindu-se numai ace sterile si de unica folosinta, iar mediul in care se efectueaza este extrem de curat si in siguranta.

Istoria piercingului poate fi privita din multe unghiuri si are numeroase versiuni in toate culturile. Cultura moderna americana a dezvoltat popularitatea piercingului in ureche (mai ales pentru barbati) in timpul erei hippie la sfirsitul anilor ’60 si a miscarii punk rock din anii ’70. Piercingul continua sa cistige teren si azi, cind societatea devine din ce in ce mai receptiva la acest aspect.

Motivele pentru care oamenii folosesc piercingul

Exista la fel de multe motive, pe cit de diferiti sint oamenii. Unii pot gasi ca fiind extrem de atractiv sa plasezi o bijuterie intr-un anumit loc de pe corp. Altii readuc in prim plan radacinile etnice ale anumitor persoane sau pur si simplu folosesc aceasta tehnica pentru a se identifica pe sine, ca indivizi, ca mod de gindire si comportament sau pentru a identifica apartenenta la o grupare specifica.

Pentru multi oameni aceasta metoda este folosita pentru a marca o ocazie speciala in vietile lor, ca sarbatorirea zilei de nastere, marcarea datei nasterii sau mortii unei persoane apropiate, inceputul unei noi relatii; citeodata cuplurile folosesc piercingul pentru a marca o logodna, o nunta sau o aniversare. Unele religii folosesc piercingul pentru a marca trecerea la maturitate.

In prezent, aceasta practica veche si cu caracter tribal a devenit o moda extrem de raspindita. Marea diferenta consta in faptul ca acum ea este vazuta ca o alegere personala si un mod de exprimare a propriei personalitati. In societatea moderna, o persoana poate sa faca un piercing pentru un motiv oarecare, fara sa fie ingradita sau sa urmeze anumite reguli. Bineinteles ca cei mai multi adepti ai acestei mode sint adolescentii, care de cele mai multe ori nu vor sa se supuna parintilor, ce nu sint intotdeauna de acord cu acest mod de exprimare a propriilor copii.

Un motiv pentru care piercingul este atit de raspindit astazi este ca poate fi interpretat si folosit ca un mod de exprimare in pas cu moda. In momentul in care o persoana s-a plictisit de bijuteria sa, poate sa o scoata si sa-si puna alta, reinnoindu-si de fiecare data imaginea. Un alt motiv al popularitatii si atractiei pentru piercing consta in faptul ca, spre deosebire de ceea ce se intimpla cu multe secole in urma, oamenii au acum posibilitatea de a-si pune bijuterii in cele mai diverse parti ale corpului.